Logo Ambition

Garnki

Jednym z podstawowych i najczęściej używanych naczyń w kuchni są garnki, które obecnie  wykonuje się z różnych materiałów (stali, aluminium, ceramiki czy szkła). W garnkach odbywa się gotowanie, pieczenie oraz duszenie potraw. Dobry garnek powinien charakteryzować się trwałością oraz funkcjonalnością, a to oznacza, że potrawy przygotowane w nim są zdrowe, a także ugotowane szybko i tanio.  

By ułatwić zadanie przy zakupie właściwego garnka, przeanalizujmy ofertę garnków Ambition wykonanych z różnych materiałów.

1. Garnki ze stali nierdzewnej

Obecnie jest to jeden z najczęściej spotykany rodzaj garnków na rynku. Do ich wyrobu stosuje się stal nierdzewną chromowo – niklową. Najważniejszym elementem garnka jest jego dno, im grubsze, tym lepsze. Grube, wielowarstwowe dno pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła oraz zapewnia szybsze gotowanie. Owocuje to oszczędnością zużycia energii, co w skali roku (biorąc pod uwagę częstotliwość gotowania) daje już duży poziom oszczędności. W ofercie Ambition dostępne są również garnki z dnem impact bonding, które jest tzw. dnem kutym. Jest to jeszcze lepszy rodzaj dna, które nawet przy bardzo wysokich temperaturach zachowuje zdolność do równomiernego gotowania i smażenia, bez przywierania czy przypalenia potrawy. Również odpowiednio gruba ścianka, gwarantuje utrzymanie wysokiej temperatury wewnątrz garnka. Podsumowując, im cięższy garnek, tym lepszy.

Należy zwrócić uwagę na dopasowanie pokrywki, która powinna być szczelna, dokładnie zamykająca garnek, co zmniejsza straty składników odżywczych z gotowanych potraw. Pokrywki powinny być wyposażone w odpowietrznik do odprowadzenia nadmiaru pary wodnej z wnętrza garnka. Zaleca się, aby po przygotowaniu potraw w garnkach ze stali nierdzewnej, należy je przekładać najlepiej do naczyń szklanych, by nie przechodziły metalicznym zapachem i smakiem.  

2. Garnki emaliowane

Garnki emaliowane były używane przez nasze babcie i prababcie, nie wiedząc nawet że używają antyalergicznych, higienicznych produktów przystosowanych do kuchenek indukcyjnych. Garnki emaliowane posiadają wewnątrz szkliwioną, gładką powłokę, która jest całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia. A przygotowywane potrawy nie przechodzą metalicznym smakiem i zapachem. W przypadku stosowania garnków emaliowanych na płytach ceramicznych lub indukcyjnych należy sprawdzić, czy producent płyty zaleca na ich używanie na tego rodzaju kuchenkach.  

3. Garnki aluminiowe

Również garnki wykonane z aluminium, zabezpieczone w środku np. powłoką teflonową (Taurus Ambition) lub ceramiczną (Nox) są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Garnki aluminiowe są stosunkowo ciężkie, posiadają nie nagrzewające się uchwyty i grube dno, równomiernie i szybko rozprowadzające ciepło. Garnki można stosować do gotowania, duszenia oraz pieczenia potraw.  

 

 

Jak użytkować i konserwować garnki

Prawidłowy sposób postępowania podczas czyszczenia garnków po użyciu ma duże znaczenie dla ich trwałości, dlatego do garnków Ambition zawsze dołączana jest instrukcja użytkowania. Ścisłe przestrzeganie zasad zawartych w instrukcji pozwoli na ich długą eksploatację.  

Garnki polecamy myć po użyciu, aby resztki jedzenia nie zdążyły zaschnąć i z łatwością dały się usunąć. Uporczywe przypalenia należy usuwać na bieżąco, długo gotując w przypalonym naczyniu wodę z niewielką domieszką płynu do mycia naczyń. Przywarte resztki jedzenia do ścianek lub dna należy usunąć poprzez rozmiękczenie, polewając gorącą wodą.

Osady z kamienia można usunąć za pomocą specjalnych środków chemicznych, przeznaczonych do tego celu. Można również usunąć je za pomocą octu albo kwasku cytrynowego lub nawet soku z cytryny. Nie należy stosować środków czyszczących oraz myjek metalowych rysujących powierzchnię.

Garnki pokryte wewnątrz powłoką teflonową, bądź ceramiczną należy zmywać miękkimi myjkami, z użyciem łagodnych środków myjących, aby nie uszkodzić powierzchni teflonowej bądź ceramicznej. 

Garnków z powłoką ceramiczną lub teflonową nie należy myć bezpośrednio po użyciu, gdy są jeszcze gorące, ponieważ narażamy na uszkodzenie ich powłokę.  

Do mycia powinno się używać letniej wody, środków przeznaczonych specjalnie do mycia w zależności od materiału z jakiego zostały wykonane oraz delikatnego zmywaka.  

Gotując na kuchence gazowej, należy pamiętać aby płomień palnika nie wystawał poza krawędź naczynia. Płomień będzie tylko osmalał naczynie, a nie podgrzewał naczynie.  

Mamy nadzieję, że tych kilka informacji przyczyni się do efektywniejszego korzystania z garnków Ambition, a przygotowane w nich potrawy będą smakowały znakomicie.

Gdzie kupić
O Ambition
Kontakt