Logo Ambition

Parzenie herbaty

Jak parzyć herbatę?

Coraz chętniej i częściej sięgamy p o dobrej jakości herbatę. Kupujemy herbatę liściastą, która smakuje dużo lepiej niż herbata w torebeczkach. Jednak zaparzanie herbaty „sypanej” jest trochę bardziej skomplikowane.

Parzenie herbaty znacznie ułatwiają zaparzacze i imbryki, np. ze stali nierdzewnej (Jojo, Bond). Trzeba jednak pamiętać, aby przed zalaniem herbaty podgrzać imbryk/zaparzacz gorącą wodą.

Ważny jest kształt i wielkość imbryka, w którym przygotowywany ma być napar. Najlepsze są zaparzacze okrągłe i pękate, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści herbaty podczas zaparzania.

 

Zalewanie i czas naciągania

Tradycyjnie herbatę zalewamy wrzątkiem. Jednak wrzątek wrzątkowi nierówny. Herbatę czarną najlepiej zalewać wodą o temperaturze ok. 95 °C, zieloną i białą wodą o temperaturze ok. 75 °C.
Również czas nasiąkania bezpośrednio zależy od rodzaju herbaty.

Najczęściej przyjmuje się, że herbatę parzy się ok. 3 do 5 min. W zależności od czasu zaparzania herbaty, gotowy napar może w różny sposób oddziaływać na organizm człowieka. W pierwszych 3 minutach ma on działanie pobudzające (przechodzą do niego alkaloidy, głównie teina). W następnych minutach do naparu przechodzą związki garbnikowe (głównie tanina mająca działanie uspokajające).

 

Jak podawać?

W pracy najczęściej pijemy herbatę w kubkach. Jednak, jeśli mamy chwilę więcej (np. w domowym zaciszu), to najlepiej herbatę podawać w porcelanowych filiżankach. To właśnie filiżanki od wielu wieków towarzyszą najlepszym herbatom. Herbata w pięknej porcelanowej oprawie, to dopiero relaks…

Gdzie kupić
O Ambition
Kontakt