Logo Ambition

Pierogi z kutią
  • Porcje: 6
  • Trudność (1-5): 2
  • Czas: 1 h
Składniki
Ciasto:
  • mąka pszenna: 0,5 kg
  • jajka: 2 szt.
  • woda: 100 ml
  • sól: do smaku
  • olej: 1 łyżka
Farsz:
  • pszenica bez łuski: 50 g
  • miód: 2 łyżki
  • mak: 150 g
  • mleko:50 ml
  • migdały: 20 g
  • orzechy włoskie: 20 g
  • orzechy laskowe: 20 g
  • rodzynki: 20 g
  • kandyzowana skórka pomarańczy: 20 g
Jak przyrządzić ?

Wyrobić ciasto ze składników. Farsz: Pszenicę wypłukać i namoczyć. Po 3 godz.inach moczenia ugotować pszenicę do miękkości i odcedzić. Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i zagotować na małym ogniu. Przepuścić kilkakrotnie przez maszynkę na drobnym oczku. Połączyć mak z pszenicą i miodem. Reszt.ę bakalii dodać wedle własnego uznania do smaku. Z tak przygotowanej kutii zrobić pierogi. Najlepiej smakują duszone na maśle i bułce tartej z rodzynkami.