Logo Ambition

Ciastka z malinami
  • Porcje: 8
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 1 h
Składniki
Rozczyn:
  • mleko: 100 ml
  • cukier waniliowy: 2 łyżeczki
  • drożdże: 2 łyżeczki
  • mąka do zagęszczenia
  • żółtka: 5 szt.
  • całe jajka: 3 szt.
  • cukier kryształ: 40 g
  • cukier waniliowy: 20 g
  • sól: szczypta
  • sklarowane masło: 100 ml
  • mąka do zagęszczenia nie więcej niż 1 kg
Farsz:
  • maliny: 250g
  • powidła z malin: wedle uznania
Jak przyrządzić ?

Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy na ok. 20 min.. w ciepłe miejsce. Żółtka, jajka, cukier kryształ i cukier waniliowy wraz z solą delikatnie podgrzewamy z rozczynem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę mieszamy z mąką i rozpuszczonym masłem. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolicy na prostokąt, dzielimy go na pół. Po jednej stronie każdego z kawałków ciasta wyznaczamy szklaną miejsca na farsz. W wyznaczonych miejscach nakładamy farsz, następnie wolną częścią ciasta przykrywamy część z farszem. Wycinamy zgrabne bułeczki za pomocą noża lub szklanki, uważając żeby nie uszkodzić miejsca z farszem. Delikatnie sklejamy brzegi, wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy przez 15 min. w temp. 180 C.