Logo Ambition

Mazurek kajmakowy
  • Porcje: 8
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 1 h
Składniki
Kruche ciasto:
  • mąka: 400 g
  • masło: 400 g
  • cukier puder: 350 g
  • żółtka: 5 szt.
  • cukier waniliowy: 1 op.
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Kajmak:
  • mleko skondensowane słodzone w puszcze: 1 szt.
Czekoladowa polewa:
  • czekolada: 3 tabliczki
  • śmietana 36 %: 0,5 L
  • cukier: 100 g
Jak przyrządzić ?

Pieczemy spód z kruchego ciasta. W garnku wypełnionym wodą gotujemy puszkę z mlekiem przez ok. 3 godz.. Należy pilnować, aby w garnku cały czas była woda, nie można dopuścić do jej wygotowania. Po tym czasie studzimy puszkę i otwieramy ją dopiero po całkowitym ostygnięciu. W garnku delikatnie podgrzewamy śmietanę z cukrem, dosypując do niej skruszone kawałki czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, pilnując aby masa się nie przypaliła. Na upieczony spód z kruchego ciasta nakładamy kajmak i rozsmarowujemy. Zalewamy czekoladą.