Logo Ambition

Warzywa z rusztu
  • Porcje: 5
  • Trudność (1-5): 1
  • Czas: 15 min
Składniki
  • bakłażan: 1 szt.
  • cukinia: 1 szt.
  • papryka: 1 szt.
  • cebula: 1 szt.
  • pomidor: 1 szt.
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • sól, pieprz: do smaku
  • czosnek: 4 ząbki
  • zioła prowansalskie: do smaku
  • sos Pesto: wedle uznania
  • orzeszki pinii: do dekoracji
Jak przyrządzić ?

Bakłażana i cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i delikatnie solimy, aby pozbyły się wody i goryczki. Paprykę i cebulę kroimy w plastry. Następnie delikatnie nacieramy oliwą z oliwek. Na rozgrzanym ruszcie grillujemy ok. 10 min.. Po upieczeniu z papryki zdejmujemy skórkę. Tak zgrillowane warzywa podajemy z sosem pesto i orzeszkami pinii.