Logo Ambition

Pierogi ruskie
  • Porcje: 5
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 3 h
Składniki
Ciasto:
  • mąka pszenna: 0,5 kg
  • jajka: 2 szt.
  • woda: 100 ml
  • sól: do smaku
  • olej: 1 łyżka
Nadzienie:
  • ziemniaki: 40 dag
  • twaróg mielony: 60 dag
  • boczek wędzony: 10 dag
  • cebula: 2 szt.
  • sól, pieprz: do smaku
Jak przyrządzić ?

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wygniatamy tak, aby uzyskało jednolitą masę. Następnie cienko rozwałkujemy i wycinamy szklanką placuszki odpowiedniej wielkości. Ziemniaki gotujemy i ubijamy tłuczkiem, a następnie miksujemy z serem. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na złoty kolor, boczek kroimy w kostkę i rumienimy uzyskując skwarki. Cebulę i boczek dodajemy do farszu i doprawiamy do smaku tak, aby nadzienie było pikantne, następnie zawijamy w placuszki wycięte z ciasta. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z kwaśną śmietanką i szczypiorkiem.