Logo Ambition

Sałatka Cezar
  • Porcje: 4
  • Trudność (1-5): 2
  • Czas: 30 min
Składniki
  • sałata rzymska: 1 szt.
  • bagietka: 1 szt.
  • masło: 100 g
  • parmezan: wedle uznania
  • pierś kurczaka: 2 szt.
Sos:
  • oliwa z oliwek: 100 ml
  • sok z cytryny: 2 łyżki
  • wino białe: 2 łyżki
  • filety z anchois: 50 g
  • musztarda Dijon: 1 łyżka
  • roztarty ząbek czosnku
  • pieprz czarny świeżo zmielony: do smaku
Jak przyrządzić ?

Sos: anchois utrzeć z musztardą, czosnkiem i świeżym pieprzem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Sałatę umyć i wysuszyć, porwać na drobne kawałki. Usmażyć pokrojone i doprawione kawałki kurczaka. Bagietkę pokroić w kostkę i uprażyć na masełku, bądź zapiec w piecu. Wrzucić do misy porwaną sałatę i wlać sos. Wymieszać dokładnie. Następnie wyjąć i ułożyć na talerzu. Położyć na sałacie usmażonego kurczaka i posypać grzankami. Na końcu posypać tartym parmezanem.