Logo Ambition

Ozorki cielęce w galarecie z chrzanem
  • Porcje: 5
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 7 h
Składniki
  • ozorki cielęce: 4 szt.
  • włoszczyzna: 1 pęczek
  • sól i pieprz: do smaku
  • liść laurowy: do smaku
  • ziele angielskie: do smaku
  • chrzan: wedle uznania
  • śmietana kremówka: 100 ml
  • auszpik: 2 łyżki
  • grzyby suszone: 10 g
Jak przyrządzić ?

Dokładnie umyć ozorki. Włożyć do garnka i zalać odpowiednią ilością wody, dodać włoszczyznę, przyprawy i suszone grzyby. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości ozorków (podczas gotowania odcedzać szumówką piankę). Gdy ozorki będą już miękkie, wyjąć je z wywaru i obrać ze skórki. Wywar przecedzić przez sito i ewentualnie doprawić do smaku. Dodać auszpik w odpowiedniej ilości, aby galaretka była delikatna. Ozorki pokroić w cienkie plasterki i zalać gotowym ostudzonym wywarem. Odstawić do lodówki na ok. 7 godz.. Podawać krojone w paski z sosem chrzanowym.