Logo Ambition

Żurek dosmaczany grzybami
  • Porcje: 6
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 2 h
Składniki
  • zakwas żuru: 0,5 l
  • liść laurowy: do smaku
  • grzyby suszone: 5 dag
  • majeranek: 10 g
  • ziarna czarnego pieprzu: 2-3 do smaku
  • surowa biała kiełbasa: 300 g
  • boczek wędzony: 300 g
  • kiełbasa wiejska: 300 g
  • woda: 1,5 l
  • obrany czosnek: 4 ząbki
  • ziele angielskie: do smaku
  • jaja na twardo: 4 szt.
  • skórka chleba razowego z jednej kromki
  • cebula palona: 2 szt.
Jak przyrządzić ?

Do wody wrzucamy kiełbasę, boczek i przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min.. Po tym czasie wyjmujemy kiełbasę, boczek i studzimy. Wywar gotujemy dalej, po ok. 30 min.. dodajemy zakwas i gotujemy jeszcze ok. 10 min.. Kiełbasę i boczek kroimy w krążki, a grzyby w paski i dodajemy do wywaru wraz z jajkiem na twardo. Całość doprawiamy majerankiem.