Logo Ambition

Bigos intensywny obficie podlany czerwonym winem
  • Porcje: 5
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 4-5 h
Składniki
  • kapusta kiszona: 3 kg
  • cebula: 2 szt.
  • czosnek: 2 główki
  • grzyby suszone: 100 g
  • majeranek: 50 g
  • ziele angielskie: kilka sztuk do smaku
  • pieprz: kilka sztuk do smaku
  • śliwki suszone: 10 g
  • karkówka: 150 g
  • kiełbasa: 150 g
Jak przyrządzić ?

Kapustę kiszoną płuczemy z nadmiaru kwasu i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy. Mięso i wędliny kroimy na odpowiednie kawałki i podsmażamy, następnie wrzucamy do bigosu. Bigos gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 do 5 godz.in. Pod koniec, gdy kapusta będzie już miękka dolewamy wino i dodajemy majeranek do smaku, ewentualnie doprawiamy pieprzem. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień.