Logo Ambition

Pierogi z cielęciną
  • Czas: 3 h
  • Porcje: 5
  • Trudność (1-5): 3
Składniki
Ciasto:
  • mąka pszenna: 0,5 kg
  • jajka: 2 szt.
  • woda: 100 ml
  • sól: do smaku
  • olej: 1 łyżka
Farsz:
  • grzyby suszone: 5 dag
  • łopatka cielęca: 0,5 kg
  • cebula: 1 szt.
  • włoszczyzna: 1 pęczek
  • sól, pieprz: do smaku
  • papryka suszona: do smaku
  • woda: 0,5 l
  • koper: 1 pęczek
  • masło sklarowane: 150 g
Jak przyrządzić ?

Ciasto: łączymy składniki i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanka krążki odpowiedniej wielkości. Farsz: Do wody wrzucamy odpowiednio: umytą włoszczyznę, grzyby suszone, umytą łopatkę cielęcą, pokrojoną na małe części i przyprawy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, następnie wyjmujemy i studzimy mięso i grzyby. Po ostudzeniu mielimy w maszynce na drobnym sicie. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryką. Gotowy farsz nakładamy na wycięte placki i zaklejamy. Gotujemy w wodzie z odrobiną soli i oleju. Podajemy z masełkiem klarowanym i siekanym koperkiem.