Logo Ambition

Polędwiczki wieprzowe w sosie z gorgonzolą
  • Porcje: 3
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 35 min
Składniki
  • polędwiczki wieprzowe: 3 średnie
  • marynata do wieprzowiny w proszku: 1 op.
  • olej: 100 ml
  • gorgonzola: 70 g
  • śmietana 36%: 200 ml
  • wino białe: 50 ml
  • sól, pieprz: do smaku
  • tymianek: do smaku
Jak przyrządzić ?

Polędwiczki umyć i natrzeć olejem i marynatą do wieprzowiny. Odstawić na parę godz.in, aby się zamarynowały. Śmietanę zagrzać i dodać rozdrobnioną gorgonzolę oraz wino białe do smaku. Polędwiczki smażyć na patelni grillowej ok. 7 min.. Podawać pokrojone z dodatkiem sosu i klasyczną sałatą z winegretem. Smakują wybornie z lampką czerwonego wina.