Logo Ambition

Gołąbki domowe, klasyczne w pomidorowym sosie
  • Porcje: 6
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 3-4 h
Składniki
  • kapusta włoska: 1 główka
  • karkówka: 1 kg
  • jajka: 4 szt.
  • ryż: 200 g
  • sól, pieprz: do smaku
  • koncentrat pomidorowy: 150 ml
  • cebula: 2 szt.
  • bulion warzywny: 2 l.
Jak przyrządzić ?

Karkówkę płuczemy i mielimy na drobnym sicie. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Z kapusty włoskiej usuwamy głąb i liście zewnętrzne, następnie parzymy pojedyncze liście w gotującej wodzie i wycinamy rdzeń. Mięso łączymy z ryżem, jajkiem, cebulą i przyprawiamy do smaku. Następnie zawijamy w liście kapusty. Na dnie garnka układamy pozostałe liście i układamy gołąbki. Zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy ok. 1 godz.. pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.