Logo Ambition

Golonka ze skórką glazurowana miodem
  • Porcje: 2
  • Trudność (1-5): 3
  • Czas: 4 h
Składniki
  • 2 średniej wielkości golonki wcześniej zapeklowane
  • liść laurowy: kilka sztuk do smaku
  • ziele angielskie: kilka sztuk do smaku
  • pieprz w ziarenkach: kilka sztuk do smaku
  • włoszczyzna: 1 pęczek
  • cebula: 3 szt.
  • miód: 100 ml
Jak przyrządzić ?

Przygotowanie: Golonki gotujemy w wywarze z włoszczyzn i przyprawami ok. 2 godz.. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjmujemy z wywaru i kładziemy na głęboką blachę. Polewamy niewielką ilością wywaru z gotowania z dodatkiem miodu i pieczemy w piekarniku w temp. 180° ok. 30 min.. Golonka najlepiej smakuje z kapustą zasmażaną z kminkiem i oczywiście z chlebem razowym oraz kuflem piwa.